Bidejkji pishuva "Koridor-Posavski" - ochigledno stanuva zbor za operacijata "Koridor-92" - taka da, znaesh i sam za koja operacija se raboti...vo istata - OGIP uchestvuvashe (i te kako) - pa shodno toa, predpostavuvam deka ova e od nejziniot sostav...
Inaku - da ne se bunish vo vrska so ovaa operacija - Hrvatskite sili od "karshija" isto imaa naziv OGIP (se raboteshe za Operativnata Grupa - Istochna Posavina) - taka da chesto se meshaat ovie dva termina...kako nastana zabuna i kaj ednite i kaj drugite - i dvete strani po ovaa operacija gi promenija nazivite na ovie istoimeni grupacii - Srbite svojot OGIP go narekoa SBP - a Hrvatite go preimenuvaa vo 109-ta Brigada na HV...
Vo samata operacija od Srpska strana uchestvuvaa pretezhno edinici na 1-ot Kraishki Korupus na VRS, so dodatni elementi od Istochno-Bosanskiot Korpus na VRS, edinici na VRSK i Policiski ednici od (i od Srpska i od Srpska Krajina)...
Shto se odnesuva do oklopniot angazhman - mozhe da ti navedam vo detali shto VRS koristeshe - no shodno mojata lista, BOV ne se javuva megju nejzinite efektivi, tuku megju efektivite na Policijata na R. Srpska...
Kako i da e - za ova mozhe da prodolzhime na druga tema, i da ne ja trueme istava...vo sekoj sluchaj - odlichno srabotena maketa!