EUROINVEST wrote:Skopje se ispusti ne od koga se doselija tie od Kosovo ( mada i siptaranata dosta pridonese za "pustenjeto" na sk ) nego posle zemjotresot koga od sekoe mozno selo vo drzavava ni nasa se doselija vo Skopje so cel site da stanat " Skopjani " ... Retko denes koj moze da se pofali deka e asli Skopjanec ... raka na srce ima i familii koi so generacii ziveat vo SK ali poveketo se stasani od "zad ridot". Istoto se sluci i vo drugite pogolemi gradovi vo drzavava... Vo Prilep na pr. se poretko ke sretnite luge od gradski familii... groto se ...
Против Косоварите и јас сум, ко племе се. Ама зошто бре толку се удирате в гради за луѓе Македонци што немаат работа во родниот град и бараат работа надвор и одат во СК? Светот е глобален, секој со секого се поврзува и се` се дознава. Што да прави ако нема работа или не може да најде или не му раѓа главата да почне сам, да умри во родниот град за јадење, за греење? А тоа што велите дека селани (а сељаци се сите ропаци во Прилеп, Струмица, Битола, Гевгелија, Охрид... што не учат, не читаат книги, не гледаат документарни, не пазат што јадат, се пијанчат навечер, спијат до 14,15,17h пошто вчера играле комар до 5 сабајле, од досада одат в кафана, се возат в коли бесцелно, глумат менаџери на врата во кафич, гледаат турски серии, функционираат само за да јадат, што гледаат Визија Канал за пауза од пиво пиење пред маалската продавница...) се доселиле во градовите, тоа не е тренд само кај нас, туку и во сите големи градови. Селаните се вредни луѓе, пошто тие знаат дека треба да се сработи нивата денеска ако сакаат да јадат. Пред некој месец читав дека, ми се чини Токио беше, ја надминал вкупната популацијата на население што живее во селата. Значи и таму луѓето од селата бегаат во градовите. А тие што ги викате стари скопјани се толку полтронска фаца, што ми се гади од тој поим. Дедо ми арно вели:"Селаните дојдоа од селата в град за да ви покажат како се прават куќи вам граѓаните и како се школуваат децата, оти вашите само чекаат в уста да им падни нешто." Дури бев студент, газдата на станот, лесна му земја, беше таква стара скопска фаца. До толку не го бидуваше за ништо (не чини да генерализирам, ама и многу од другите стари скопјани ги има такви), а беше толку самоуверен дека знае се`, што беше и тажно да гледаш како се однесува со мајстори, инкасатори, "обичните" луѓе. Всушност, не знаеше креветот да си го поправи за да лежи, не знаеше ни мајстор за креветот и за печката да си најде. Дојде мајстор за печката, извади вишок штравчиња од печката и морав сам да ги враќам за да не ми бучи дури учам. Ете стар скопјанец колку знае.
Земјотресот беше во `63, од `63 до `90та Скопје беше фино место. Така да, селаните не го испустиле, од `63 до `90та има 27 години и Скопје беше убаво место за тие 27 години. Селаните не се криви за тоа. И вие сите на форумов потекнувате од некое село по некој ваш далечен предок, иако сте родени в град. Кога ќе прекините да се гњавите со мислите кој е од село, кој е од град, мислам дека ќе биде поубаво. На крај краишта, не чини да се генерализира - но има селани кои направиле палати в град, има стари градски фамилии кои не чинат ни да ги топиш за масло. Секој со паметот во главата, неговиот карактер и желбата за работа.
Еве ти ЕУРОИНВЕСТ бидејќи си од Прилеп, можам да ти набројам 3 стари градски фамилии кои се вадат со тоа дека се стари фамилии, а сепак за свинска не ги бидува, или пак не заработиле нешто. Ако се удираш в гради со такви стари фамилии кои се многу поназад од селски фамилии кои сакаат да учат и да работат за да напредуваат, тогаш грешно размислуваш.
Тоа размислување за стари фамилии е многу дискриминирачко. Сега почнувам да мислам дека човекот, иако се тврди дека е најсовршено суштество, во многу погледи не е.