filipv wrote:Уште да сфатат дека кој колку е задолжен само по себе не значи НИШТО.
Спомниси на НИШТО кога ке дојде главница со камата !!!!
Ако не вереуваш заеми со ОК кредит.

filipv wrote:Уште да сфатат дека кој колку е задолжен само по себе не значи НИШТО.

filipv wrote:И повторно: не мора да значи!1 wrote:Се разбираме , да не зафакаме реторички тематики .
Во секој случај 200 од % БДП е катастрофа.
Зависи како и за што се трошат позајмените пари. ТОА и САМО ТОА е важно.
Холандија, Белгија, Хонг Конг, Велика Британија имаат надворешен долг кој е над 300 (триста) проценти од нивниот бдп, па не се во должничка криза. Шведска е над 200 посто од бдп. Позајмените пари тие нема просто да ги профучкаат, туку ќе ги инвестираат во вносни бизниси и долгот - колкав и да е - ќе го сервисираат редовно. Нема криза.
Луксембург знаеп колку посто од бдп должи? Верувал или не, прку три ИЛЈАДИ проценти.
Од друга страна, долгот може да биде и 0.1% од бдп, но и покрај тоа да не може да се врати (банкротирана држава) и има должничка криза - каматите летаат во небо, кредитниот рејтинг пропаѓа под земја. На пример, Македонија е задолжена релативно малку. Изразено во апсолутни бројки долгот е ситна боранија, а како процент од бдп е дебело под 100. Но, во македонија има мито и корупција на СИТЕ општествени нивоа (а не само во елитните слоеви како во развиените западни земји), невработеност 30 посто, а владеењето на правото е нецелосно. Па така, македонија има лошкредитен рејтинг кој е на под-инвестициско ниво (таканаречени џанк - ѓубре - безвредни обврзници). Тоа што рејтингот ни бил стабилен во нашиот случај е многу лоша ствар: на потенцијалните инвеститори поише им се исплати парите просто да ги стават у банка отколку да ги инвестираат во македонија, пошто тешко дека ќе им се вратат.
Уште еднаш ќе кажам: бројките САМИ ПО СЕБЕ, изваден надовр од актуелниот економски контекст, било да се апсолутни, било да се проценти од бдп, не значат речиси ништо.
Ова воопшто не се реторички аргументи, туку конкретни, економски.
Ciganka vo pekara:1 wrote:Аха
те предизвикувам на двобој кај ОК - коралот.

Не е исто, кај нас е бајаги по-бетер... зад грција стои све што врти пари во Европа и пошироко и мора да ја *држат* во кондиција за да продужат со бизнисот, за разлика од нас. Кај нас буџетот за наредната година е планирано да оди нагоре уште едно 10-15%, како ќе се оствари тоа е прашање за 3 миљарди евраfilipv wrote:исто и македонијаCanemakedonski wrote:Грција ги потроши кредитите за плати на вработените во јавниот сектор....

Eпа сега нека му ја мислат тие од администрацијатаfilipv wrote:исто и македонијаCanemakedonski wrote:Грција ги потроши кредитите за плати на вработените во јавниот сектор....
Nit' mu ja mislat, nit' gi boli. Zatoa i se vo administracija - mozok uklucuvanje, ni pod razno; samo poslusnost, vernost koga kje stasaat izbori da se validira uste eden 2-god mandat na rabotodavacot... Za niv NIKOGAS nema zima.kocov wrote:Eпа сега нека му ја мислат тие од администрацијатаfilipv wrote:исто и македонијаCanemakedonski wrote:Грција ги потроши кредитите за плати на вработените во јавниот сектор....

Ја имаат купено администрацијава, барем таа за која нема столчиња, до избори. После, буџетскиов дефицит некако ми се гледа голем. А и годинашниов буџет за прв пат по многу години не порасна...brynner wrote:Nit' mu ja mislat, nit' gi boli. Zatoa i se vo administracija - mozok uklucuvanje, ni pod razno; samo poslusnost, vernost koga kje stasaat izbori da se validira uste eden 2-god mandat na rabotodavacot... Za niv NIKOGAS nema zima.
... а за некои уопште ни место нема. Си седат дома и секој месец си земаат плата... Јадни тие, стварно „мака“...1 wrote:Успут си имат и они мака , за кој нема столче,за кој нема маса ...а и на два таобора си се поделени.

Users browsing this forum: No registered users and 11 guests