Случувања во Сирија

Неврзани работи кои и немаат баш многу врска со авијацијата.
Simple chit chat for things that may not really correspond with aviation.
Post Reply
James
Астронаут
Астронаут

Re: Случувања во Сирија

Post by James »

Ah be drugar Zoki, zar mislis ke veruvam ja na muabeti ne mu cinelo ova ne mu cinelo ona? Kako vikaa porano rdjavom kurcu i dlake smetaju. Ja zosto odamna se smeam koga nekoj ke rece Sirijska armija. Pazi svaka cast na sekoj koj se bori protiv toj sljam tamo. Ali veruvam si sluzel JNA i znaes sto znaci koga edna posada dolzi MTS. Za idenje u borba so neispraven tenk, posebno neispravna cevka (ej sto e cevka na tenk) u voena sostojba u normalna armija se ide pod preki vojni sud i da sum jas komamdant i pred streljacki vod. Aj so duzis tenk odgovaras za posada. I pokraj site moi simpatii kon deckive, ova se granici so kriminal, ali u normalna armija. Radi ovakov javasluk nosat na dusa eden ton mladi deca koi zavrsija u vrekji.

Pak da povtoram kapa simnuam na mudata na deckive u tenkov kako i na sekoj so se odvazil da zastane na pat na bradosanive goveda u odbranata na svojata zemja. U nivno ime i jadam govna i gi kritikuam site onie nepismeni koi gi vodat ovaka na klanica.
Вељо
Капетан на А380
Капетан на А380

Post by Вељо »

James Siriskata armija bese moshne "normalna" armija do 2011 so aktiven so sostav od preku 300 000 dusi,najdobrite od SAA se poginati pa se popunuva so se sto e voljno za borba sepak skoro devet godini vojna si go napravija svoeto.
Вељо
Капетан на А380
Капетан на А380

Post by Вељо »

https://www.bellingcat.com/news/mena/20 ... civil-war/" onclick="window.open(this.href);return false;
Ne e opfateno cela vojna so site operacii no obrati vnimanie na onie sto se navedeni vidi kolku poginato ima oficeri od sekoja operacija odelno.Mene me zaprepasti visokoto nivo na zrtvi pomegju generalitetot.
Iko
Тест пилот
Тест пилот

Post by Iko »

Ne vi e poznata pozadinata na celoto video...spodeleno od povekje izvori...

Islamistive izvrshile napad na nekoja pozicija na SAA i istite nejzini pripadnici pobarale poddrshka od edna T-72-ka...koga ovaa se pojavila od pozadi nekoja zgrada iskacha ova vozilo GZTP - nevooruzhena verzija na Turskite ACV-15 (Turska verzija na Amerikanskoto AIFV - koe pak samoto e modernizirana verzija na M-113A-1)...od istite GZTP Turcite im dadoa na "umerenite" smradovi vo Idlib okolu desettina komada pred par meseca...

Posadata na GZTP ochigledno e borbeno iskusna bidejkji dobro znae deka nevooruzhena e lesen zalak za T-72-kata - pa zatoa od blisku manevriraa za da ne mu dozvolat stepenski zakos na tenkot za tolku blisko gagjanje...kako nemaat samite vooruzhuvanje ne im predstoeshe nishto drugo osven so zakucavanje vo nego da probaat da ja zaplashat posadata na T-72-kata i ja nateraat na povlekuvanje (shto navodno im uspealo)...vo vakov blizok duel - ne ti vredi sekundarnoto vooruzhuvanje na tenkot (koaksijalniot mitralez 7.62 mm i PAM-ot na kupolata od 12.7 mm)...a topot nema dovolen odklon za da nanishani...edino brkanje i sudir...

Patem - ova ne e nishto novo...na Prohorovka (poleto pod Kursk kade bile najzhestokite Sovetsko-Germanski tenkovski sudiri za vreme na samata Kurska bitka) istovo se ima deshavano vo stotici primeri...
James
Астронаут
Астронаут

Post by James »

Nazalost druze Veljo, ovie podatoci samo odat u prilog na toa kolku taa Armija ne bila "normalna" tuku samo uste edna od onie Arapskite vojski, so puni magacini tehnika i staresinski i oficirski kadar baziran na rodninski i partiski vrski.

Ke ti povlecam edna paralela koga vekje ja spomnav pogore JNA. Denes eden kup lugje od ovie modernive so kritikuat kako nemala mig 23 ili Tocka M pa ne mozela da se meri so silata na edna Bugarija ili Romanija itn itn, u praksa ona pokaza malo povekje od toa. Razvivana sasvim razlicno od takvite Varsavski vojski ( a koi bea mnogu pobliski od nekogasnata SAA) ona uspea da dade kadar i logistika za nekolku vojni, bez pritoa da ja snema kako sto brojkive kaj SAA pokazuvaat.
Paralelata ti ja vlecam posto nejze ja zadesi istoto so i JNA, gragjanska vojna, nesto sto koga bi ja zadesilo i US Army ne daj boze, nema da zavrsi nisto poarno.
Ukratko, od logistikata na JNA izzemajki ne nas ko najgolemi papci u muabetot, uspeaja da se sozdadat 5 armii koi od logisticka gledna tocka bea respektabilni u pogled na opremenost so MTS u site rodovi i vidovi. Ne bese zadnji zbor.na tehnika ali bese respektabilno. So e interesno od taa logistika se snabdue deneska i Sirijskava vojna, site strani vklucitelno. No, ona sto e najbitno na site nivoa na rakovodenje i na site zavojuvani strani imase kadar koj se izdvojuvase i koj vodese uspesni operacii. Eden Petar Stipetic u HV (koj mozda najtivok ali izuzetno sposoben vojnik), u ARBiH Izet Nanic (covek koj duri go postuele najsumnjivite tipovi u Bosna, da ne prajme muabet za site generali.na VRS koi vojuvale protiv nego), Sefer Halilovic, Atif Dudakovic (ovie ne bas najcisti no JNA kadar uspesni vo rakovodenje) pa od VRS Ratko Mladic (isto kako ovie dvajcava ne najcist) Manojlo Milovanovic (on cist i postuvan slicno na Nanic) i da ne prajme muabet so od taa ista JNA se stvori VJ koja pak vojnicki izuzetno dobro se spravi na teren protiv NATO.

Za razlika od nea, kaj SAA se desi totalen raspad uste na samiot start kade od celata nea se sozdadoa eden kup basibozuci i lokalni serifi, i celata vojna stana vojna na punktovi, bez frontovi bez strategiski operacii, bez nisto. Imaa srekja so uletaa Irancite i Hezbollah da im dadat vreme da sozsadat ona sto do den denes im e edinstveno borbeno vredno, onie 1000 lugje ne povekje vo udarnata grupa na Tigar, i silom prilike drugata borbeno vredna grupa pod komanda na Zahredin. Vsusnost oni bea i edinstvenite dvajca sposobni lugje u celava skalamerija. I tolku.

Taka da drugar Veljo, po mene SAA nikogas ne bila normalna armija, tuku samo tigar na papiru.

Pak ke povtoram svaka cast duri i na ona bagrata NDF so ripnaa da si ja branat zemjata od belosvetskiot bradosan dzgan i site koi gi poddzuvaa i kapa dole, ali i mnogu fala da im kazat na Iran i na Rusija. Za drugoto ostanuvam na prethodno kazanoto...
Вељо
Капетан на А380
Капетан на А380

Post by Вељо »

Iko ako gledash vnimatelno ima moment kade APC-vo mu se napenali na tenkot epten fino.
James
Астронаут
Астронаут

Post by James »

Iskusna posada so nisanski spravi so cisto sumnjam deka raboti, i elektronikata na tenkot imase bar 3-4 priliki da go utepa skolski. Nastrana so e 20 t i 300 ks pojak...
Вељо
Капетан на А380
Капетан на А380

Post by Вељо »

James ne sakam da gi branam Sirijcive,no ne sekoja vojna e sporedliva i moze da se vlecat paraleli,da ima vo SAA se toa sto go nabroja no oni ispadnaa muzishta za razlika od nas Balkanski pacovi.Pazi spored SOHR (Syrian Observatory for Human Rights) poginati stranski dzihadisti do krajot na dekemvri 2019 iznesuva nad 65 000 i toa spored mnogu mnogu sumnjiv izvor znaci moze da se i mnogu poishe kade se ranetite ili pak tie sto uste vojuvaat,sakam da kazam Sirijcite se soochuvaat so broen i dobro opremen (vo sekoj smisol) neprijatel i zatoa im odavam pochit.Vo pravo si za povekjeto raboti so gi kaza no sepak Sirijskiot narod go podnesuva celiot tovar i produzue da se bori skoro vekje DEVET godini.
James
Астронаут
Астронаут

Post by James »

Za toa u sekoj post im simnav kapa i dlaboko im se naklonuam ali na dusa nosat mnogu mladi deca. Megjudrugoto i na mladiov VOIN

https://m.facebook.com/watch/?v=1723470441220449&_rdr" onclick="window.open(this.href);return false;

A na kogo vekje ednas rekov deka treba da mu napraat tolkav spomenik da istiot se gleda od Rijad, Tel Aviv, Aman i Ankara zatoa so se ispolni negovoto vetuvanje kon nivnive puleni.

So bi rekol drugarot Iko, alal da mu e majcinoto mleko.
Вељо
Капетан на А380
Капетан на А380

Post by Вељо »

So vikas mnogu deca na dusa nosat,me potseti na edno intervju sto mu go pravea Ruski novinari na Suheil Al Hasan negde 2016ta,stanuvase zbor chinam za operacijata Conopus star Rusive go prasuvaa demek mnogu poginato imalo ova ona ovoj mrtov laden odgovara pa shto imav vo rezerva dva pati povekje.
Airbus
Капетан на SR-71 Blackbird

Post by Airbus »

Image
Image المجد للسرب ٩٦ اعتراضية
Airbus

Post by Airbus »

:vojnik_wink:

https://vk.com/video-123538639_456258225" onclick="window.open(this.href);return false;
James
Астронаут
Астронаут

Post by James »

E dodeka nie zboruevme, tenkov najverojatno e eden od zarobenite prilikom kontrata na bradite prema Sarakib. Posto sprema ova sto se desava na teren, Tigrovive gi preselija na jug dole i cistat ona izbocinata dole pa prema M4 a ostajle ona bagrata NDF da cuva pa pocnaa so bezanii bradive se pred Sarakib ako ne i vo nego vekje i imaat zarobeno dosta tehnika sa sve 72ki....
Airbus

Post by Airbus »

Ретки се овие моменти, ама и нешто убаво.

https://twitter.com/SyriaRebuilt/status ... 7479569410" onclick="window.open(this.href);return false;
Zoran MAF

Post by Zoran MAF »

From Russia with LOVE
https://youtu.be/WQfRDzmtGkw" onclick="window.open(this.href);return false;
https//youtu.be/WQfRDzmtGkw
Mijak 2
Si vis pacem, para bellum. Хочешь мира - готовься к войне
James
Астронаут
Астронаут

Post by James »

I da im ibam rukata, sve u torzo. Profi
Вељо
Капетан на А380
Капетан на А380

Post by Вељо »

Vekje objaveno Zoki pogore...
Iko
Тест пилот
Тест пилот

Post by Iko »

Game Oliver vo juzhen Idlib...sea navodno predstoi golema kontra-ofanziva na SAA okolu Sarakib za da pak se otvori M-5 avto-patot...

Image
filipv
Капетан на Concorde
Капетан на Concorde

Post by filipv »

https://mediabiasfactcheck.com/south-front/" onclick="window.open(this.href);return false;
Iko
Тест пилот
Тест пилот

Post by Iko »

Oni nikad ne kriele deka se izrazito pro-Asadov sajt...ama za razlika od ostanatite slichni i nikad nemale problem da objavat porazi ili gubitoci (ili da kritikuvaat nekoja glupost ili nesposobnost na frontalna linija)...vo delot na mapite se poprilichno precizni i realni - znam, gi sledam so godini i sum gi komparal so drugi...

A narativot im e sekogash otvoreno pro-vladin so razlika shto oni toa nikogash kako kazhav, i ne go kriele - toa si e nivno pravo...mene mi e bitno deka pri realnata predstava na sekojdnevnata situacija na terenot se objektivni i poprilichno faktoloshki precizni...
Post Reply